Websitemiz, size daha iyi bir hizmet sunabilmemiz için çerezler (tanımlama bilgisi) kullanmaktadır. Websitemizi kullanmaya devam ederek, çerezlerin kullanılmasını kabul etmektesiniz.

EV YAPIMI DOMATES SALÇASI

Malzemeler

10 kg domates
100 gr civarı kaya tuzu
Kekik (isteğe göre)

Yapılışı

Domatesleri yıkayın ve tepelerine artı şeklinde bir çizik atıp once kaynar suda 10-15 saniye sonrasında da hazırladığınız buzlu suda 15-20 saniye tutarak şoklayın. Tüm domateslere aynı işlemi yaptıktan sonar soyun ve 4 e bölün. içlerini aldığınız domatesleri HOTPOİNT Multifonksiyonel El Blenderindan geçirin. (Normalde salça yaparken bu aşamalar yerine domatesler doğranır ve bir kaç gün suyunu salıp kabuklarından ayrılıncaya dek bekletilir. Ardından önce süzgeçten sonra da bez torbalardan geçirilerek suyunun süzülmesi sağlanır. Ama biz pratik ve kolay bir salça yapmak istediğimiz için bu yöntemlerle ilerlemiyoruz.) Domatesleri rondodan geçirdikten sonra tencereye alıp tuzunu koyun ve kısık ateşte suyunu çekip katı bir kıvam alana dek ara ara tahta kaşıkla karıştırarak kaynatmaya devam edin. İsteğe göre kekiği ilave edin. Domatesler salça kıvamı alınca daha önceden yıkanmış cam kavanozlara salçanızı sıcak olarak koyun. Kavanozları yeni kapaklarla kapatıp ters çevirin. Bu şekilde salçanız 1 gece beklesin. Ardından güneş almayan kuru bir yerde salçanızı dilediğiniz kadar muhafaza edin. Salçanızın kapağını açtıktan sonra üzerine zeytinyağı koyun ve buzdolabında saklamaya devam edin. Salçanızı kurutma işlemini ocak yerine fırında da yapabilirsiniz. Ama sık sık karıştırılması gerektiği için bu kadar pratik olmayabilir. Salçanızın tuzunu siz belirleyin. Tuzu ne kadar fazla olursa o kadar dayanıklı bir salça yapmış olursunuz. 10 kg domatesden yaklaşık 1,5-2 kg salça elde edebilirsiniz. Salçanızı kurutma işlemini ocak yerine fırında da yapabilirsiniz. Ama sık sık karıştırılması gerektiği için bu kadar pratik olmayabilir. Salçanızın tuzunu siz belirleyin. Tuzu ne kadar fazla olursa o kadar dayanıklı bir salça yapmış olursunuz.